Начин на приготвяне
Първо се приготвя ваниловият крем, като млякото, захарта и ваниловата захар се загряват на умерен огън.
Яйцето, жълтъкът и брашното се разбиват и наливат на тънка струйка към млякото.
Кремчето се бърка около 6 минути до сгъстяване.
В подходяща форма (от правоъгълните форми за кекс) се редят един ред бисквити, напоени със смес от чашка вода, две малки чашки мляко и меда. Ако бисквитите поемат много, се добавя още мляко.
Върху бисквитите се слагат три четири лъжици боровинково сладко и отгоре се сипва половината крем. Отново се редят бисквити, пак сладко и останалият крем. Върху последния пласт се слагат и последните бисквитки и тортата с бисквити се оставя за час два хубаво да изстине и след това се прибира в хладилник да стегне за 3 часа.
Сметаната се разбива със захарта на пухкаво кремче.
Тортата се обръща внимателно върху поднос и се намазва обилно със сметановия крем.
Толкова лесна и така вкусна бисквитена торта от моето детство, която приготвям и до днес с малки изменения и осъвременяване.
Може да се направи в голяма форма, като се удвои количеството на продуктите. А за улеснение може и да не се обръща, а директно да се измаже отгоре със сметаната. В такъв случай 200 мл от нея биха били достатъчни. Сладкарската сметана също така може да бъде заменена и от заквасена сметана, която си отива много с боровинките.
Да ви е сладко с бисквитената торта на моята баба!
Коментари