Начин на приготвяне
Накиснете боба от предната вечер във вода. На другия ден отцедете и налейте нова вода. Поставете в тенджерка и варете 15-20 минути. Отново отцедете от водата и налейте нова. Оставете така бобът да се свари до пълна готовност.
Паралелно с приготвянето на боба, сварете и свинските крачета с малко сол и лъжица-две олио. За да се сготвят по-бързо, а и за да са лесни за похапване, ги срежете веднъж на дължина през средата и после напречно. Така ще получите 8 парченца.
Когато са почти готови, към крачетата добавете нарязаните на ситно моркови и стрък целина.
Свареният боб сложете при крачетата, добавете и доматеното пюре, джоджена, още сол и течност, ако е нужно.
Накълцайте на ситно лука и чесъна. Запържете ги в олиото за 8 минутки. Намалете огъня, сипете и червения пипер и бързо разбъркайте, за да не загори.
Сложете запръжката в апетитната свинска супа и доовкусете по желание с още джоджен или щипка чубрица.
С това вкусната боб чорба е готова, но ако ви харесва да е по-гъста и мътна, можете да размиете малко брашно в студена вода и да добавите към ястието.
В този случай оставете класическата чорба от свински крачета с бял боб след това да поври още 10-12 минути на умерен огън.
Добър апетит!