Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Зеленчукова супа»Зеленчукова кремсупа за всички вкъщи

Зеленчукова кремсупа за всички вкъщи

ZozinaZozina
Новак
4449
Зеленчукова кремсупа за всички вкъщи
Снимка: Zozina
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Сервирайте зеленчуковата кремсупа с каквото пожелаете - някои я обичат чиста или само с крутони, други със задушени гъбки в масло, трети с топла питка"

Необходими Продукти

  • картофи - 6 бр. средни
  • праз - 1 стрък
  • зеленчуци - микс карфиол, броколи, моркови
  • готварска сметана - 200 мл
  • масло - 100 г
  • сушени зеленчуци - 1 с.л. микс
  • див лук - 2 с.л. сушен
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Децата ми хич не си падат по зеленчуците, затова пък кремсупата е чудесен начин да ги включа в детското меню. Освен това и лесна и бърза за приготвяне. Ето и как се случва това.

Докато си обеля и нарежда картофите и праза, слагам да се сгорещи около 2 литра вода на котлона.

В тенджера слагам маслото (ако постите, ползвайте растително олио) и в него задушавам нарязания на едро праз лук. Когато омекне, добавям микса от карфиол, броколи и моркови. Добавям и нарязаните на едри кубчета картофи. Заливам в гореща вода, колкото да покрие зеленчуците плюс 2 пръста отгоре. Ако обичате зеленчуковата супа по-рядка, сложете повечко вода, но при нас трябва да е с консистенция на рядко пюре.

Подправям кремсупата със сушен див лук, черен пипер, микс от сушени зеленчуци (пащърнак, домат, червена чушка и др.) и сол. Не прекалявайте със солта, ако картофената супа ще се хапва от деца. После може да си осолите, колкото Ви е вкусно.

Варя до готовност на картофите, след което добавям готварската сметана (ако постите, ползвайте растителна) и оставям за още 4-5 минути на котлона. След това махам от огъня и пасирам.

При сервирането няма как да минем без крутони. За децата обаче взимам перлички за супа (готови крутони във формата на малки топченца).

Таткото обаче си има свои предпочитания и за него приготвям гъби печурки, задушени на тиган в масло и овкусени с див лук и сол. Тях си добавяме в зеленчуковата кремсупа за всички вкъщи преди похапване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Таньо Иванов
Таньо Иванов
Супата е супер. Сега я приготвих и е много добра. Благодаря за рецептата.
24.11.2022 22:21