Начин на приготвяне
Децата ми хич не си падат по зеленчуците, затова пък кремсупата е чудесен начин да ги включа в детското меню. Освен това и лесна и бърза за приготвяне. Ето и как се случва това.
Докато си обеля и нарежда картофите и праза, слагам да се сгорещи около 2 литра вода на котлона.
В тенджера слагам маслото (ако постите, ползвайте растително олио) и в него задушавам нарязания на едро праз лук. Когато омекне, добавям микса от карфиол, броколи и моркови. Добавям и нарязаните на едри кубчета картофи. Заливам в гореща вода, колкото да покрие зеленчуците плюс 2 пръста отгоре. Ако обичате зеленчуковата супа по-рядка, сложете повечко вода, но при нас трябва да е с консистенция на рядко пюре.
Подправям кремсупата със сушен див лук, черен пипер, микс от сушени зеленчуци (пащърнак, домат, червена чушка и др.) и сол. Не прекалявайте със солта, ако картофената супа ще се хапва от деца. После може да си осолите, колкото Ви е вкусно.
Варя до готовност на картофите, след което добавям готварската сметана (ако постите, ползвайте растителна) и оставям за още 4-5 минути на котлона. След това махам от огъня и пасирам.
При сервирането няма как да минем без крутони. За децата обаче взимам перлички за супа (готови крутони във формата на малки топченца).
Таткото обаче си има свои предпочитания и за него приготвям гъби печурки, задушени на тиган в масло и овкусени с див лук и сол. Тях си добавяме в зеленчуковата кремсупа за всички вкъщи преди похапване.
Коментари