Начин на приготвяне
Отделете жълтъците от белтъците.
Жълтъците се разбиват с 50 г пудра захар, какаото, маслото и солта.
Белтъците се разбиват с другата половина пудра захар на сняг.
Прибавят се постепенно към жълтъците, като се бърка леко само с лъжица. Следва и брашното с леко разбъркване.
Изсипва се в намаслена форма около 25 см.
Печете шоколадовия блат за торта се на 170°C за 40мин.
След като поизстине, се разрязва надлъжно на 2 или 3 по тънки блата.
Ягодово сладко се слага в джезве на котлона с 1-2 с.л. вода и ври така 3-5 мин.
Блатовете се намазват обилно вътре, отгоре и отстрани. Поставя се в хладилник за 30 мин.
На котлона се загрява течната сметана с начупен вътре черен шоколад и 1 к.л. масло, бърка се 1-2 мин. до получаване на гладка консистенция.
Тортата със сладко се вади от хладилника, реже се на парчета и се поставя върху решетка. Веднага се залива обилно с течния шоколад.
Отново шоколадовата торта отива в хладилника за 3-4 часа.
Може да декорирате с готов бял марципан шоколадовата торта с ягодов конфитюр.