Ла Пикада

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ла Пикада
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
02/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"След тази пиката ще бъдете сити и удовлетворени от вкусната испанска кухня"

Необходими Продукти

  • хляб - 1 бр. франзела
  • домати - 2 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • сос айоли - 1 малка купичка
  • хамон - 100 г иберико, фино нарязан
  • сирене манчего - 150 г
  • бадеми - 1 шепа, белени, пържени
  • пастет - 1 бурканче или консерва, от гъши дроб
  • сладко от боровинки - 2 с.л.
  • За картофи бравас
  • картофи - 4 бр.
  • салца брава - 4 с.л. или на вкус
  • айоли - 4 с.л.
  • сол
  • олио - за пържене
  • По желание
  • чоризо - 1 плато, фино нарязано
  • салчичон - 1 плато, фино нарязано
  • маслини - 1 купичка
  • скариди - 100 г бланширани, осолени
  • маринована хамсия - 50 г
  • чипс - 1 малко пакетче от картофи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Испанската кухня е богата и разнообразна, също толкова, колкото и навиците при хранене.

Пикадата (La Picada) е част от привичките и модели на подреждане и комбиниране на различни любими на испанците мезета - топли или студени, но винаги акомпанирани със препечени филийки от франзела, настърган домат и Айоли.

Мезетата/Тапас се подреждат върху масата и се похапва общо от всички.

Пикада може да се сервира просто за мезе с хубаво питие или направо под тази форма да протече един обилен обяд или вечеря. Всичко зависи от самите плата, приготвени за целта, както и количеството им.

За направата на една хубава Пикада на практика възможностите са неограничени, но почти задължително при всяка присъстват освен препечените хлебчета, и безспорният фаворит Хамон. Той обикновено се поднася фино нарязан и в същата чиния се слага от сиренето Манчего. Пържените бадеми може да се добавят върху платото с хамон или в отделна купичка.

Картофките бравас също са от задължителните тапи в една Пикада. Те се режа тна кубчета и пържат до златисто. Може и предварително да са полусварени и после изпържени, за да не остават сурови отвътре, тъй като са по-едри.

Поръсват се със сол, салса брава, която е пикантна, и Айоли или майонеза.

Маслините са другите протагонисти в Пикадата - те могат да бъдат разнообразни видове и се комбинират обикновено с чипс. Към този тандем присъстват и маринованите рибки хамсия (boquerones en vinagre), но при тях се добавят най-вече обезкостени маслини, с пълнеж от аншоа.

Често на по-изискани трапези към пикадата се слага гъши дроб - запечен, или на пастет (микуит), поднесен с боровинково или друго сладко.

Слагат се плата със скариди или други морски дарове, рибна пастърма, сепия на плоча, всякакви колбаси от типа на Салчичон и Чоризо, различни крокети, панирани калмари и дори тортиля на парченца.

Сами виждате колко разнообразна може да бъде една Пикада.

След като всички плата са подредени на масата, се препичат филийките, за да са топли. Поднасят се с купичка от настърганите домати, примесени със скилидка чесън и зехтин и отделно купичка с Айоли.

Пред всеки човек на масата се слага празна чиния, за да си взима колкото желае от Пикадата.

Опитайте да направите своя комбинация за една чудесна пикада, имайки предвид идеите които си позволих да дам.

Хапвайте с удоволствие и настроение!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: