Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пене а Ла Формаджи

Пене а Ла Формаджи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пене а Ла Формаджи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
37 мин.
Порции
4
"Не е лошо, ако ви се припие чаша бяло вино с тази ароматна паста със сирена"

Необходими Продукти

  • пене - 450 г
  • босилек - около 10 листа
  • За сос Формаджи
  • готварска сметана - 300 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • горгонзола - 200 г
  • топено сирене - 60 г
  • сирене - 150 г Филаделфия
  • праз - 1 стрък, бялата част
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • домат - 1 бр. малък, добре узрял
  • шунка - 200 г (iли пушено месо по избор)
  • зехтин - 50 мл
  • сол
  • бял пипер
  • чери домати - и листа пресен босилек за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме сос, като накълцваме праза на много ситно и го запържваме в зехтина до омекване на среден огън. Добавяме настърганите чесън и домат и бъркаме 2 минути, след което слагаме шунката, нарязана на ситни парченца.

Наливаме сметаната и млякото и щом закъкри, слагаме всички сирена последователно - първо горгонзолата, бъркаме, докато се разтопи, след това крема сиренето Филаделфия и накрая топеното сирене.

Варим за 5 минути на слаб огън, разбърквайки периодично до цялостното разтапяне на сирената и образуване на средно гъст хомогенен сос. Подправяме със сол и бял пипер.

Приготвяме пастата според указания на опаковката начин и след като е готова, поливаме обилно със студена вода и прецеждаме.

Непосредствено преди сервиране накълцваме босилека и го слагаме в готовия сос.

По желание може да смесите пастата пене със соса, а може и да сервирате отделно, като всеки да си полива желано количество от него.

Декорирайте всяка порция със чери доматки и листа пресен босилек за още свежест и аромат.

Пенето а Ла Формаджи е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: