Начин на приготвяне
В средно голяма тенджерка загряваме мазнината – 2 с.л. шарлан (нерафинирано слънчогледово масло). Прибавяме предварително обелените, измити и нарязани на ситно 5 главички стар лук.
Разбъркваме и след няколко минути сипваме 2-3 с.л. пълнозърнесто брашно, като продължаваме старателно да разбъркваме.
Веднага добавяме нарязаните на кубченца картофи и всички подправки: куркума – 1 равна ч.л., млян черен пипер – ½ к.л., джинджифил на прах – ½ равна к.л., мадраско къри – 2-3 щипки, кафява кристална захар – 1 к.л. и хималайска сол – 1 равна ч.л. (на вкус). Хубаво разбъркваме и заливаме с 1. 2 л вода или зеленчуков бульон.
Поставяме капака на тенджерката и оставяме докато заври.
През това време измиваме и нарязваме зелените свежи билки от градината: 1 шепа пресни листа естрагон (тарос), 5 стръкчета мащерка, 10-13 пресни листа салвия и 1 връзка листа магданоз.
Добавяме ги към супата и оставяме да къкри още около 10 минути, докато картофите са напълно сварени. Накрая само в случай, че е необходимо до овкусяваме с щипка хималайска сол.
Поднасяме разкошната лучена супа, топла и сгряваща за една уютна вечеря.
Постната лучена супа със салвия и естрагон е готова.