Начин на приготвяне
Оризът се слага с чаша вода от 250 мл без да се измива в тенджера. Вари се докато водата изври.
Изсипва се в млековарка или съд, който е на водна пара. Прибавя се прясното мляко и захарта. Вари се 10 мин. след завиране.
Нишестето се разбърква с жълтъците и 100 мл вода.
Прибавя се към млякото при продължително бъркане докато заври.
Оставя се да ври 10 мин., след което се прибавя ванилията. Разбърква се много добре.
Сместа се изсипва в глинени купички.
Купичките се нареждат в тава, в която се прибавя вода до половината на купичките.
Слагат се в предварително загрята фурна на 160 градуса. Пече се до получаване на златиста кора.
Изважда се от фурната формичките и се покриват с чинийка, за да не изсъхва сутляшът.
Турският сутляш се сервира студен, поръсен с канела.
Сутляшът на фурна по стара турска рецепта е готов.
Ако си падате по турските десерти, вижте също как да си направите кюнефе по турски или любимите турски тулумбички.
Коментари