Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунак»Козунак с пълнеж и ядки

Козунак с пълнеж и ядки

Nikolina GeorgievaNikolina Georgieva
Чирак
44549133344
Козунак с пълнеж и ядки
Снимка: Nikolina Georgieva
1 / 7
16/07/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
220 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
270 мин.
Порции
3
"Най-вкусният козунак с пълнеж и ядки се прави по-тази рецепта!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг + 300 г за разточване, омесване
  • краве масло - 120 г
  • прясно мляко - 450 г
  • захар - 350 г
  • мая - 20 г свежа
  • ром - 1 - 2 с.л. алкохол или есенция ром
  • сол - 1/2 ч.л.
  • лимони - 1 бр. сок и кора
  • стафиди - или бадеми, захаросани портокалови корички
  • За пълнеж
  • течен шоколад
  • сладко по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява 2 пъти. Важно е, за да стане пухкав козунакът. Също отбелязвам, че продуктите са на стайна температура.

Маята се подхваща с 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и 100 мл прясно мляко. След като я оставим да шупне (5 минутки), я прибавяме към брашното. Добавяме останалото мляко, лимонът - сок и кора, яйцата, есенцията, алкохола захарта, солта.

Замесваме меко козуначено тесто, като добавяме и половината масло. Месим усърдно, най-важната според мен част е месенето и удрянето на тестото в масата. Така се активира и маята, а и съставките се смесват хубаво. Оставяме да втаса на топло за 1 час, час и половина.

Размесваме втасалото тесто и добавяме октаналото масло. По желание може и стафиди. Втасва втори път.

Разделяме тестото на 3 топки и всяка топка на още 3. Ако формичките ви са по-малки, може и на 4 топки и всяка на 3 след това.

Вземаме 1 топка и я разточваме. Мажем обилно с течен шоколад или сладко по избор. Аз обичам да добавя и настърган шоколад към течния. Също може и в пълнежа да се добавят ядки, например сладко от ябълки с добавени ситно натрошени орехи и поръсено с канела.

Завиваме на козуначено руло и повтаряме същотото с останалите топки.

Вземаме 3 рула и ги сплитаме, като козуначена плитка. Крайчетата се понатискат, позаплитат едно в друго. Слагаме козунака в хартиена формичка. Може и просто в тава, но ще се посплеска при печене. С формичката ще запази вида си.

След като вече имаме 3 козунака, ги оставяме да втасат във формичките 30-40 минути.

Намазваме с разбит белтък, поръсваме с натрошени ядки, стафиди, портокалови корички и печем 50 минути на 170 градуса.

След това може да се насладим на най-вкусният козунак с пълнеж и ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: