Начин на приготвяне
Най-лесно ще ви е да измесите тестото за този козунак в кухненски робот или подходяща машина за месене.
Първо си смесете млякото с маята и малко захар и разбъркайте. Оставете да шупне и през това време си настържете цитрусовите корички и накълцайте орехите с остър нож.
По-голямата част от тях са предназначени за тестото, така че могат и да се смелят на по-ситно, а да се оставят едни 20 г за поръсване, които да са на по-едри парченца.
Другото, което правя, е да смилам корите от цитруси със захарта, така ароматът им е много по-силен и неустоим.
Пресейте брашното в купата на кухненския робот и сипете шупналата мая с млякото, трите яйца, две лъжици олио, узото, орехите, ваниловата захар и захарта с цитрусовите кори. Месете около 3 минути с уреда. Ако е на ръка, ще отнеме повече време.
Тестото за козунак ще го усещате по-твърдо, но това трябва да е точно така.
След третата минута, започнете да добавяте мекото масло на парченца, без да спирате месенето. Този процес трябва да продължи 2 минути или докато тестото поеме всичкото масло. Може дори да добавите и още, макар да ви се струва много мазно.
Оставете готовото тесто да почива около 2 часа или докато утрои обема си. Времето за втасване зависи от топлината в помещението, но и имайте предвид, че ще му отнеме време заради това, че е тежко.
Разделете на 6 топки, които издърпайте на фитили и сплетете три по три, за да получите два козунака. Сложете ги в правоъгълни форми за кекс, покрити с хартия за печене, и оставете отново да бухнат.
Тук вече, ако нямате много търпение, може да си помогнете и спестите време, слагайки козунаците в загрята на 45 °C фурна.
Така бързо ще се надигнат. Преди да оставите да втасват, намажете с разбитото четвърто яйце, за да си попива, а след като са втасали, намажете отново с остатъка от яйцето и поръсете със захар и орехи.
Печете в загрята на 170 °C фурна около 35 минути или докато козунаците хубаво почервенеят.
Охладете върху решетка ореховия козунак и сервирайте на великденската трапеза.
Заради орехите в тестото, този козунак става малко по-тъмен на цвят.