Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Открита пиротска пита с праз

Открита пиротска пита с праз

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Открита пиротска пита с праз2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 300 г
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода
  • За пълнежа
  • праз - 1 кг
  • яйца - 3 бр.
  • сметана - 1 ч.ч. заквасена
  • олио - 3 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете меко тесто от брашното, олиото, солта и вода, колкото е необходимо.

След това го разточете на една кора с помощта на точилка. Сложете кората в намазана с олио тава, така че 10-тина см от кората да излизат извън краищата на тавата.

Пригответе плънката, като задушите ситно нарязания праз с олиото и малко вода. Охладете леко и прибавете яйцата и сметаната, посолете и овкусете с черен пипер.

Разстелете пълнежа върху цялата кора, а краищата сгънете към центъра, като правите гънки, защото все пак кората отвън е по-широка.

Питата се пече в загрята на 200 градуса фурна, докато кората се зачерви отгоре. Сервирайте питата докато е топла с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка: