Начин на приготвяне
Пуснете почистените кестени да се варят във вода. Щом заврат свалете от котлона и обелете тънката коричка, като внимавате кестените да останат цели. След това ги пуснете в студена вода, за да се охладят.
После отново ги сложете във вряща вода, към която трябва да добавите лимоновия сок. Когато кестените омекнат, ги извадете с решетъчна лъжица и ги оставете да изстинат. Добавете 1 кг от захарта, малко вода и ванилията.
Оставете кестените да поврат, отстранете пяната, а когато сиропът се поизбистри, залейте студените кестени и ги оставете да престоят 1 ден. На следващия ден отцедете сиропа и го загрейте отново, добавете останалите 200 г захар.
Варете до получаване на нужната гъстота. Охладете сиропа. Наредете кестените в чисти буркани, залейте ги със сиропа, затворете и съхранявайте при останалата зимнина.