Начин на приготвяне
Разтопено маслото се разбива с миксер със захарта и ванилията.
Прибавят се яйцата и се доразбива.
На части се прибавя брашното, смесено с бакпулвера или сода.
Трябва да поема брашно, докато стане гъсто, но не много твърдо тесто.
Разстилате сравнително тънко равномерно в кръгла тавичка около 25 см.
В купа нарязаните на кубчета ябълки обърквате с 2-3 с.л. захар и канелата.
Върху тестото поръсвате стафиди, отгоре ябълките и накрая орехите.
Леко притискате с ръка върху тестото на ябълковия сладкиш.
Пече се на 160°C около час до златисто.
В съд се слага малка бучка масло да се разтопи и се сипва 1 к.ч. захар, бърка се до карамел.
С 1 с.л. се поръсва върху тарта.