Начин на приготвяне
Бутер тестото се размразява, взима се тавата, в която ще се пече, подлага се върху кората тесто и с остър нож се изрязва по формата на тавата.
Ябълките се почистват и нарязват на колелца или полумесеци. Фурната се загрява на 220 градуса.
Изрязаната кора се слага на дъното на тавата, краищата ѝ леко се притискат, дупчи се на места с вилица и върху нея се редят ябълките, като леко се застъпват.
Слагат се ябълки, колкото да запълнят изцяло повърхността на кората. Бялата захар и кафявата се смесват и с тях се поръсват отгоре ябълките, маслото се нарязва на малки парченца и се поставя на места върху ябълките.
Слага се във фурната, градусите се намалят на 200 и се пече 20 минути до златисто, след което се изважда, поръсва се с пудра захар и отново се слага във фурната до разтопяване и карамелизиране на захарта и златен загар.
След изпичане се вади от формата, разрязва се и се поднася със сладолед или сметана с лъжичка сладко по избор.
Коментари