Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Ребърца»Свински ребра с доматен сос на фурна

Свински ребра с доматен сос на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Свински ребра с доматен сос на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4
"Доматеният сос прави тези свински ребърца истински кулинарен шедьовър"

Необходими Продукти

  • свински ребра - 600 г
  • доматено пюре - 300 г от консерва
  • доматен концентрат - 1 с.л.
  • пиперково пюре - 2 с.л.
  • чесън - 4 скилидки, стар
  • зелен чесън - 1 стрък пресен
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • магданоз - 1 с.л. накълцан
  • кимион - 1 щипка
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • брашно - 2 с.л. с връх
  • За гарниране
  • ориз - 250 г
  • краве масло - 20 г
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • черен пипер - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете свинските ребърца да се сварят за около 40 минути. И да не са напълно готови, не е проблем, защото им предстои и да се пекат във фурната.

Бульонът от варенето прецедете и запазете.

Обелете и нарежете на тънки люспи скилидките чесън. Сложете ги в мазнината, загрята на умерен огън. Когато пуснат своя аромат, но не са покафенели, добавете магданоза, а след 30 секунди и доматеното пюре с червения пипер, пиперковото пюре и доматения концентрат.

Подправете с ароматен кимион, който си върви много с доматите, както и с месото. Доовкусете си и със сол и черен пипер.

В консервата, където са били доматите, сипете два черпака от бульона и в тази течност разбийте брашното. Сипете го при всичко останало. Ако не искате по-гъст сос, може да добавите и още мъничко брашно.

Варете на слаб огън, докато сосът започне да се сгъстява и когато това се случи, налейте още един два черпака бульон.

Излейте доматения сос в правоъгълна тавичка, подредете ребърцата и ги окъпете в соса. Поръсете с малко сол, олио и пипер и пъхнете в загрятата на 200 °C фурна.

Печете, докато доматите се редуцират и сгъстят и ребърцата започнат да хващат коричка. Ако се притеснявате дали едно от двете сос или ребра са напълно готови, то може да добавяте винаги по малко от бульона и да изчакате още няколко минутки.

Докато ястието със свинско се пече във фурната, се заемете с ориза - той е съвсем обикновен бял ориз за гарнитура.

Сварете го според указанията на пакета заедно със солта и маслото. Когато е готов, го поръсете с черен пипер.

Сервирайте свинските ребърца с доматен сос, поръсени със накълцан пресен чесън и във всяка порция слагайте колкото ви е по вкуса ориз, красиво оформен на топка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: