Начин на приготвяне
Пригответе тестото за еклери, като първо пресеете брашното. Поставете всички съставки, с изключение на брашното и яйцата, в тенджера и оставете да заври. Свалете съда от огъня, добавете наведнъж цялото брашно и разбъркайте с дървена лъжица.
Поставете обратно на котлона и запечете тестото, докато се образува топка тесто и на дъното на тенджерата се образува бял слой. Поставете тестото в купа и оставете да се охлади за 5-10 минути. Постепенно добавете яйцето/а на малки порции към охладеното тесто и работете отново и отново, докато се образува гладко, лъскаво тесто.
Загрейте фурната до 220 градуса отгоре и отдолу. Изсипете готовото тесто в пош и направете 10 равномерни ленти с дължина 11 см (с достатъчно разстояние помежду им) върху хартия за печене. Поставете еклерчетата върху средната решетка в предварително загрятата фурна и намалете температурата до 180 градуса.
Налейте малка чаша вода на дъното на фурната, за да създадете пара и затворете директно вратата. Печете приготвените еклери за 30 минути и не забравяйте да държите вратата на фурната затворена през цялото време. Когато времето за печене изтече, отворете вратата на фурната и оставете готовите еклери да се охладят във фурната.
За крем Шантили с йогурт:
Крем Шантили е лесен и нежен млечен крем. Комбинирайте всички изстудени съставки в купата на миксер и разбийте, докато се образуват твърди върхове. Прехвърлете в пош, снабден с голям кръгъл връх, за да напълните охладените еклери. Киселото мляко трябва да е много гъсто!
За ягодовата глазура:
Комбинирайте всички съставки за тази глазура за еклери в малка тенджера, поставена на умерен огън. Гответе, като разбърквате непрекъснато, докато сместа заври. Вари се 10 секунди, след което се сваля от огъня и се изсипва в съд с хидратирания желатин. Разбъркайте хубаво и оставете да се стегне леко сместа, преди да полеете еклерите. Приберете в хладилник, докато се стегне за около 2 часа.
Насладете се на тези прекрасни еклери Шантили с йогурт и ягодова глазура!