Начин на приготвяне
Измийте червеното цвекло и обелете главите. С помощта на ренде или мандолина нарежете цвеклото на тънки кръгчета с дебелина 1-2 мм.
Напръскайте със зехтин, а ако посоченото количество е малко, сипете още мазнина. Посолете и разбъркайте хубаво, за да се овкуси всяко едно кръгче.
Ако желаете, може да добавите и подправки по ваш избор - риган, мащерка или каквото ви харесва, но не прекалявайте, за да усеща натуралния вкус на кореноплодния зеленчук.
Пригответе си три тави и сложете хартия за печене. Наредете кръгчетата цвекло, но без да ги застъпвате.
Печете в загрята на 150-160 градуса фурна (с вентилатор) за по 15-20 минути. Когато чипсът стане хрупкав, вече е готов. Оставете да се охлади добре.
Поднесете зеленчуковия чипс със сос или дип по избор.
Имайте предвид, че не е хубаво да редите чипса на купчинки преди да е напълно изстинал, защото ще омекне и няма да е така хрупкав.
Здравословният зеленчуков червен чипс е чуден!