Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Медена торта»Торта Медовик с шоколадова украса

Торта Медовик с шоколадова украса

Торта Медовик с шоколадова украса
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8
"Любимите дни са тези, в които има вкусна торта в хладилника"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 2 бр.
  • мед - 2 с.л.
  • захар - 200 г
  • масло - 70 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • брашно - 500 г
  • за крем 1
  • прясно мляко - 600 мл
  • захар - 250 г
  • яйца - 1 цяло + 1 жълтък
  • царевично нишесте - 80 г
  • ванилия - 1 бр.
  • за крем 2
  • течна сметана - 400 г
  • черен шоколад - 100 г разтопен
  • за украса
  • сметана - 100 г за розички разбита
  • шоколадови капки - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд се загрява масло и мед, трябва да се разтопят. Сваляме от котлона и добавяме захар, сода за хляб и се разбърква сместа.

Отделно се разбиват яйцата с вилица, прибавят се в сместа и се оставят на слаб огън, като се разбъркват, докато се разтопи захарта.

Сипва се сместа в нова купа и добавяме брашното на части. Омесва се тесто, разделя се на 7-8 равни части. Покриват се с фолио, за да не съхне тестото.

Върху набрашнен плот всяко топче се точи на кръгла кора с диаметъра на тавата, в която ще печем, при мен 22 см.

Печем блатовете за торта върху хартия за печене в загрята фурна на 170 градуса за 5 минути, до леко златисто.

Приготвя се първият крем за торта, като се загрява 500 мл прясно мляко със захарта. В останалото прясно мляко се разбиват яйцата, царевичното нишесте и ванилията.

Котлонът е включен на 4 степен, за да не загори кремът. Сипваме на тънка струя яйчената смес и се разбърква с телена бъркалка, докато се сгъсти.

Охлажда се добре, като покриваме с фолио, за да не хваща коричка.

Разбива се отделно сладкарска сметана на меки връхчета, лъжица по лъжица добавяме от охладения крем. Разбърква се с миксер на вкусен крем, отделя се 1 чаша от крема, смесва се с 50 г от разтопения на водна баня шоколад.

Всички блатове се изравняват по края, трохите се начукват на едро с 1 ч.ч. орехи за покриване стените на тортата Медовик.

Във формата с падащ борд се поставя един блат, отгоре се намазва с 1/3 крем и така се редят всички блатове на тортата с мед.

Завършва се с крем и оставяме да се стегне за 2-3 часа. Сваля се рингът, прехвърляме тортата в чиния.

Страните се покриват с натрошени орехи, отгоре се шприцова с шоколадов крем, а в средата с бита сметана с 1 с.л. пудра захар.

Декорира се с шоколади отново Торта Медовик с шоколадова украса се оставя в хладилника да се стегне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: