Начин на приготвяне
В съд се загрява масло и мед, трябва да се разтопят. Сваляме от котлона и добавяме захар, сода за хляб и се разбърква сместа.
Отделно се разбиват яйцата с вилица, прибавят се в сместа и се оставят на слаб огън, като се разбъркват, докато се разтопи захарта.
Сипва се сместа в нова купа и добавяме брашното на части. Омесва се тесто, разделя се на 7-8 равни части. Покриват се с фолио, за да не съхне тестото.
Върху набрашнен плот всяко топче се точи на кръгла кора с диаметъра на тавата, в която ще печем, при мен 22 см.
Печем блатовете за торта върху хартия за печене в загрята фурна на 170 градуса за 5 минути, до леко златисто.
Приготвя се първият крем за торта, като се загрява 500 мл прясно мляко със захарта. В останалото прясно мляко се разбиват яйцата, царевичното нишесте и ванилията.
Котлонът е включен на 4 степен, за да не загори кремът. Сипваме на тънка струя яйчената смес и се разбърква с телена бъркалка, докато се сгъсти.
Охлажда се добре, като покриваме с фолио, за да не хваща коричка.
Разбива се отделно сладкарска сметана на меки връхчета, лъжица по лъжица добавяме от охладения крем. Разбърква се с миксер на вкусен крем, отделя се 1 чаша от крема, смесва се с 50 г от разтопения на водна баня шоколад.
Всички блатове се изравняват по края, трохите се начукват на едро с 1 ч.ч. орехи за покриване стените на тортата Медовик.
Във формата с падащ борд се поставя един блат, отгоре се намазва с 1/3 крем и така се редят всички блатове на тортата с мед.
Завършва се с крем и оставяме да се стегне за 2-3 часа. Сваля се рингът, прехвърляме тортата в чиния.
Страните се покриват с натрошени орехи, отгоре се шприцова с шоколадов крем, а в средата с бита сметана с 1 с.л. пудра захар.
Декорира се с шоколади отново Торта Медовик с шоколадова украса се оставя в хладилника да се стегне.