Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен кекс»Солен кекс с лапад и 3 вида брашно

Солен кекс с лапад и 3 вида брашно

Солен кекс с лапад и 3 вида брашно
Снимка: Илиана Първанова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Направете следобедите още по-хубави с един солен кекс с много зеленини"

Необходими Продукти

  • лапад - 1 и ½ ч.ч. пълни (нарязан на ситно) - лопуш
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - ½ ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. много равна
  • вода - ½ ч.ч. (ч.ч.=250 мл)
  • шарлан - 5 с.л. (слънчогледово масло) + за намазване
  • хималайска сол - 2 ч.л. много равни (фина) на вкус
  • черен пипер - 1/3 ч.л. млян
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • типово брашно - ½ ч.ч. + за поръсване
  • царевично брашно - ½ ч.ч.
  • пълнозърнесто брашно - ½ ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецепта за солен кекс, който можем да приготвим много бързо по следния начин.

Използваме чаена чаша – 250 мл, за да измерим количеството на продуктите.

В дълбок съд разбъркваме с телена бъркалка съставките: яйца, кисело мляко, сода, студена вода, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), хималайска фина сол, чубрица, черен пипер, червен пипер. Накрая постепенно добавяме трите вида брашно, за да се сгъсти сместа: типово, царевично и пълнозърнесто.

Измиваме листата лапад (лопуш). Изрязваме външните дълги дръжки, без да махаме централната вътрешна жилка в листото. Нарязваме лапада на ситни ленти. Добавяме го към солената смес за кекс и разбъркваме старателно, за да успее сместа да го поеме.

Намазваме с шарлан и поръсваме с малко брашънце – малка кръгла тавичка. Разстиламе сместа в нея, така че да е с височина около 3-4 см, за да стане пухкав кекса.

Печем на 200 градуса за около 30 минути, като по време на печенето въртим тавичката от време на време, за да се изпече равномерно. В случай че около 25-тата минута се е изпекъл достатъчно от горната страна, превключваме фурната да го доизпече само от долната страна на пълнозърнестия кекс.

Лесен и бърз за приготвяне – вкусен златен солен кекс с лапад и три вида брашно, подходящ както за закуска, така и за обяд на слънчев пролетен пикник!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: