Начин на приготвяне
Рецепта за солен кекс, който можем да приготвим много бързо по следния начин.
Използваме чаена чаша – 250 мл, за да измерим количеството на продуктите.
В дълбок съд разбъркваме с телена бъркалка съставките: яйца, кисело мляко, сода, студена вода, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), хималайска фина сол, чубрица, черен пипер, червен пипер. Накрая постепенно добавяме трите вида брашно, за да се сгъсти сместа: типово, царевично и пълнозърнесто.
Измиваме листата лапад (лопуш). Изрязваме външните дълги дръжки, без да махаме централната вътрешна жилка в листото. Нарязваме лапада на ситни ленти. Добавяме го към солената смес за кекс и разбъркваме старателно, за да успее сместа да го поеме.
Намазваме с шарлан и поръсваме с малко брашънце – малка кръгла тавичка. Разстиламе сместа в нея, така че да е с височина около 3-4 см, за да стане пухкав кекса.
Печем на 200 градуса за около 30 минути, като по време на печенето въртим тавичката от време на време, за да се изпече равномерно. В случай че около 25-тата минута се е изпекъл достатъчно от горната страна, превключваме фурната да го доизпече само от долната страна на пълнозърнестия кекс.
Лесен и бърз за приготвяне – вкусен златен солен кекс с лапад и три вида брашно, подходящ както за закуска, така и за обяд на слънчев пролетен пикник!
Чудно Вкусно!