Фалафели с тиква и нахут

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
941
5k
4k
1k
5
11/04/2021
"Каква чудна вкусотийка са тези фалафели с тиква и нахут"
Приготвяне15 мин.
Готвене25 мин.
Общо40 мин.
Порции15
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо370
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецепта за много лесни и вкусни здравословни безмесни кюфтенца, вдъхновени от арабската кухня!

Измерваме количеството на продуктите в чаена чаша с вместимост 250 мл вода.

Предварително сме сварили нахут и сме го прецедили от водата, в която е варен.

Обелваме оранжевата тиква и я нарязваме на кубченца. На котлона слагаме тенджерка с няколко сантиметри вода на дъното и кошница за готвене на пара. Щом заври водичката, сипваме тиквените кубчета в кошницата и захлупваме с капак. След като омекнат и тиквата сварена, сваляме от котлона.

В подходящ дълбок съд смесваме продуктите: сварен нахут, тиква (сварена на пара), сода за хляб, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и нарязани на ситно: скилидка чесън, лук, магданоз и прясна готварска мащерка.

Добавяме към тях и подправките на вкус – хималайска фина сол, червен и черен млян пипер, кимион, сушен босилек (стрит), гарам масала и малко канела.

Разбъркваме всичко и смиламе с пасатор, така че да получим едросмляна смес.

След това сгъстяваме с пълнозърнесто брашно, като разбъркваме с дървена бъркалка (голяма лъжица). Добре е да се получи меко леко лепкаво тесто.

Взимаме със супена лъжица (леко препълнена) от сместа и оформяме с ръка средни по размер – леко сплеснати кюфтенца (с дебелина около 2-2, 5 см). Получават се около 15 бр. нахутени кюфтенца.

Загряваме тиган с незалепващо покритие, в който сме сипали малко шарлан.

Щом е достатъчно загрят, подреждаме кюфтенцата с тиква, като съвсем леко ги притискаме, за да се изравни повърхността им и да се изпържат равномерно.

Щом имат тъмно-златист загар от долната страна, внимателно ги обръщаме, за да позлатеят фалафелите и от другата страна.

Пържим с минимално количество мазнина (шарлан), за да бъдат по-здравословни.

Красиви, ароматни и вкусни фалафели с тиква и нахут!

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар