Начин на приготвяне
Нахутът се отцежда. Сипва се в голяма купа. Тиквичката се обелва и измива. Нарязва се на едри парчета и се добавя в купата. Чесънът се обелва.
Две от скилидките се добавят в тази смес, а три се оставят за чеснов сос.
Лукът се обелва и нарязва на едро. Магданозът се измива. Слагат се при останалите продукти. Добавят се подправките - бял пипер, кориандър, кимион и сол. Чуква се яйцето.
Сместа за фалафели се пасира до хомогенна смес. По-лесно би се получило в блендера, но когато той изгори, действаме с подръчни материали.
Когато сместа е готова към нея се добавят галетата и брашното. Разбърква се. Подготвя се тава с хартия за печене и се намазва с малко олио.
С помощта на лъжица се загребва от сместа и се оформя нахутено кюфтенце. Нарежда се в тавата.
Същото се повтаря до употребата на цялата смес.
Пекат се фалафели на 180 °C за около 50 минути. Изпечените фалафелите с тиквички и нахут са по-здравословни от изпържените.
Гарнират се с чеснов сос. В купа се слагат киселото мляко и майонезата. Добавят се сол и зехтин. Заделения чесън се пресира и се добавя. Сместа се разбърква добре.
И хапвайте на корем вкусните фалафели с тиквички и нахут.