Начин на приготвяне
Рецепта за много лесни и вкусни здравословни безмесни кюфтенца, вдъхновени от арабската кухня!
Измерваме количеството на продуктите в чаена чаша с вместимост 250 мл вода.
Предварително сме сварили нахут и сме го прецедили от водата, в която е варен.
Обелваме оранжевата тиква и я нарязваме на кубченца. На котлона слагаме тенджерка с няколко сантиметри вода на дъното и кошница за готвене на пара. Щом заври водичката, сипваме тиквените кубчета в кошницата и захлупваме с капак. След като омекнат и тиквата сварена, сваляме от котлона.
В подходящ дълбок съд смесваме продуктите: сварен нахут, тиква (сварена на пара), сода за хляб, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и нарязани на ситно: скилидка чесън, лук, магданоз и прясна готварска мащерка.
Добавяме към тях и подправките на вкус – хималайска фина сол, червен и черен млян пипер, кимион, сушен босилек (стрит), гарам масала и малко канела.
Разбъркваме всичко и смиламе с пасатор, така че да получим едросмляна смес.
След това сгъстяваме с пълнозърнесто брашно, като разбъркваме с дървена бъркалка (голяма лъжица). Добре е да се получи меко леко лепкаво тесто.
Взимаме със супена лъжица (леко препълнена) от сместа и оформяме с ръка средни по размер – леко сплеснати кюфтенца (с дебелина около 2-2, 5 см). Получават се около 15 бр. нахутени кюфтенца.
Загряваме тиган с незалепващо покритие, в който сме сипали малко шарлан.
Щом е достатъчно загрят, подреждаме кюфтенцата с тиква, като съвсем леко ги притискаме, за да се изравни повърхността им и да се изпържат равномерно.
Щом имат тъмно-златист загар от долната страна, внимателно ги обръщаме, за да позлатеят фалафелите и от другата страна.
Пържим с минимално количество мазнина (шарлан), за да бъдат по-здравословни.
Красиви, ароматни и вкусни фалафели с тиква и нахут!
Чудно Вкусно!