Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Фалафели»Фалафели с тиква и нахут

Фалафели с тиква и нахут

Фалафели с тиква и нахут
Снимка: Илиана Първанова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
15
"Каква чудна вкусотийка са тези фалафели с тиква и нахут"

Необходими Продукти

  • нахут - 1 и ½ ч.ч. сварен
  • тиква - 1 ч.ч. на кубченца
  • чесън - 1 скилидка
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • кимион - 1 ч.л. млян
  • босилек - 3 щипки
  • сода бикарбонат - 1/3 ч.л.
  • кафява захар - ½ ч.л. кристална
  • гарам масала - 3 щипки
  • лук - ½ глава
  • мащерка - 2 стръкчета готварска (прясна)
  • магданоз - 2 с.л. нарязан
  • хималайска сол - 1 и ½ ч.л. на вкус
  • канела - 1 щипка
  • шарлан - 2 ч.л. (слънчогледово масло) + малко за пържене
  • пълнозърнесто брашно - около 12 с.л. с връхче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецепта за много лесни и вкусни здравословни безмесни кюфтенца, вдъхновени от арабската кухня!

Измерваме количеството на продуктите в чаена чаша с вместимост 250 мл вода.

Предварително сме сварили нахут и сме го прецедили от водата, в която е варен.

Обелваме оранжевата тиква и я нарязваме на кубченца. На котлона слагаме тенджерка с няколко сантиметри вода на дъното и кошница за готвене на пара. Щом заври водичката, сипваме тиквените кубчета в кошницата и захлупваме с капак. След като омекнат и тиквата сварена, сваляме от котлона.

В подходящ дълбок съд смесваме продуктите: сварен нахут, тиква (сварена на пара), сода за хляб, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и нарязани на ситно: скилидка чесън, лук, магданоз и прясна готварска мащерка.

Добавяме към тях и подправките на вкус – хималайска фина сол, червен и черен млян пипер, кимион, сушен босилек (стрит), гарам масала и малко канела.

Разбъркваме всичко и смиламе с пасатор, така че да получим едросмляна смес.

След това сгъстяваме с пълнозърнесто брашно, като разбъркваме с дървена бъркалка (голяма лъжица). Добре е да се получи меко леко лепкаво тесто.

Взимаме със супена лъжица (леко препълнена) от сместа и оформяме с ръка средни по размер – леко сплеснати кюфтенца (с дебелина около 2-2, 5 см). Получават се около 15 бр. нахутени кюфтенца.

Загряваме тиган с незалепващо покритие, в който сме сипали малко шарлан.

Щом е достатъчно загрят, подреждаме кюфтенцата с тиква, като съвсем леко ги притискаме, за да се изравни повърхността им и да се изпържат равномерно.

Щом имат тъмно-златист загар от долната страна, внимателно ги обръщаме, за да позлатеят фалафелите и от другата страна.

Пържим с минимално количество мазнина (шарлан), за да бъдат по-здравословни.

Красиви, ароматни и вкусни фалафели с тиква и нахут!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: