Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Плодова торта»Какаова торта с круши и ягоди

Какаова торта с круши и ягоди

Какаова торта с круши и ягоди
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Най-специалните празници заслужават най-красивите и любими торти"

Необходими Продукти

  • круши - ½ ч.ч. нарязани на парченца (от компот)
  • сок от компот - ½ ч.ч. за сиропиране (от круши)
  • кокосови стърготини - за поръсване
  • тиквени семки - за украса, сурови
  • ягоди - за украса (пресни)
  • За блата
  • яйцa - 1 бр.
  • кисело мляко - ½ ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч.л. равна
  • вода - ½ ч.ч. (1 ч.ч.=250мл)
  • кафява захар - 2/3 ч.ч. кристална
  • ванилия - 1 пакетче (на прах)
  • шарлан - 15 с.л. (около ½ ч.ч.) слънчогледово масло
  • какао - 1 с.л. на прах
  • рожков - 1 с.л. на прах
  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
  • царевично брашно - 1 ч.ч.
  • овесени ядки - 2 с.л. фини
  • За яйчен крем
  • яйцa - 1 бр.
  • овесени ядки - ¼ ч.ч. фини (за овесено мляко)
  • вода - 1 и ½ ч.ч. студена (за овесено мляко)
  • ванилия - 1 пакетче
  • кафява захар - 6 с.л. кристална
  • царевично брашно - 3 с.л.
  • За топинга
  • блат - 10 с.л. натрошен (от изрязаните връхчета)
  • сок от компот - 10 с.л. (компот от круши)
  • круши - 1 - 2 с.л. ситни парченца от компота
  • мед - 3 с.л.
  • какао - 1 с.л.
  • кафява захар - 3 с.л. кристална
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За измерване количеството на продуктите използваме чаена чаша с вместимост 250 мл вода.

Първо приготвяме блата, като в дълбока купа разбъркваме с телена бъркалка всички продукти за него. Добавяме ги в следната последователност: яйце, кисело мляко с активирана в него сода за хляб, вода, кафява кристална захар, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), ванилия на прах, какао, брашно от рожков, фини овесени ядки и накрая сгъстяваме с пълнозърнесто брашно и царевично брашно.

Хомогенната смес сипваме и разстиламе във форма за торта (с диаметър 17 см), предварително намазана с шарлан.

Печем на 180°C около 45-50 минути.

През това време накисваме фините овесени ядки в студената вода за около 20 минути и след това ги смиламе с пасатор. Така овесеното мляко за яйчния крем е готово, като няма нужда да го прецеждаме, тъй като триците на овесените ядки допълват чудесно крема с плътността си.

Щом поизстине вече изпеченият какаов блат, с помощта на ситно назъбен нож изрязваме излишната част - изпъкналото връхче при печенето, така че да се получи равен плосък кръгъл ринг. Изрязваме го внимателно и посредата, така че да получим два равни блата.

Поставяме блатовете в две отделни чинии и ги сиропираме с малко сок от компот круши.

Следващата стъпка е да приготвим яйчения крем, като в дълбок съд (кана за пасатор) смесваме съставките: домашното овесено мляко, яйце, ванилия и кафява кристална захар. Смиламе с пасатор. Сипваме течността в малка тенджерка и добавяме царевичното брашно, като разбъркваме постоянно с телена бъркалка.

Пускаме котлона и разбърквайки с дървена плоска бъркалка - варим сместа за няколко минутки, за да се сгъсти. Оставяме готовия крем леко да изстива.

Започваме да редим какаовата торта.

В подходяща кръгла табличка поставяме единия сиропиран блат (горния - този, който и от двете страни е изрязан и няма коричка). Разстиламе равномерно яйчения крем отгоре. Върху крема поръсваме с круши от компота, които предварително сме нарязали на ситни парченца.

След това поставяме върху тях и другия блат, като нагоре да е коричката, която първоначално е била дъното на големия блат, преди да го разрежем на два блата. Показано е на снимките. Този детайл е важен да го спазим, за да може след това топингът, който ще нанесем отгоре, да не попие в блата, а да стои намазан отгоре.

Леко притискаме, за да се слепят блатовете.

Ред е да приготвим и топинга за тортата, като съставките за него сипваме в каната на нутри булет (или мощен блендер): натрошени изрезки от блатовете, сок от компот от круши, мед, круши от компот (нарязани на парченца), кафява кристална захар и какао на прах. Смиламе до фина гладка смес.

Заливаме тортата с круши с топинга отгоре, разстиламе го и старателно намазваме отстрани с помощта на силиконова четчица.

Поръсваме отгоре и отстрани с кокосови стърготинки и украсяваме с резенчета градински пресни ягоди и по желание със сурови тиквени семки правим листенца на ягодките.

Сочна какаова торта с круши и ягоди, подходяща за един прекрасен пролетен рожден ден!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: