Пролетни зелени конкилие с лапад

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
941
5k
4k
1k
5
12/04/2021
"Възползвайте се максимално от пролетните зеленини. Освен много полезни, са и изключително вкусна добавка към всякакъв вид ястия"
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо117
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • лапад - 15 средни листа (лопуш)
  • пресен лук - ½ ч.ч. нарязан
  • рукола - 1 с.л. нарязана (прясна)
  • манголд - 1/3 ч.ч. суров (или спанак)
  • левурда - 3 листа
  • чесън - 1 скилидка (малка)
  • пшеничен грис - 4 с.л.
  • вода - около 1 ч.ч. за гриста
  • магданоз - 1/3 ч.ч. нарязан (пресен)
  • джоджен - 1 стръкче (пресен)
  • орехи - 2 с.л. начупени
  • хималайска сол - около 1 ч.л. на вкус
  • шарлан - 1 с.л. (слънчогледово масло)
  • черен пипер - 3 щипки
  • лимонов сок - около 1 ч.л. на вкус
  • оцет балсамико - около 1 ч.л. на вкус (бял)
  • вода - около ½ ч.ч. (за смилане)
  • За макароните
  • конкилие - 250 г макарони
  • вода - 1.2 л
  • хималайска сол - ½ ч.л. фина
  • шарлан - 1 ч.л. (слънчогледово масло)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме пастата конкилие във вряща вода с малко хималайска сол и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Разбъркваме често и щом омекнат и са вече напълно сварени, сваляме от котлона. Прецеждаме през гевгир, измиваме със студена вода и отново изцеждаме водата. Връщаме макароните в тенджерата или друг дълбок съд.

На котлона зареждаме малка тенджерка с малко водичка. Щом заври, сипваме пшеничния грис, разбърквайки с телена бъркалка. Щом леко се сгъсти, сваляме от котлона и оставяме да изстива.

Пресните листа лапад – измиваме и нарязваме на лентички, като сме им отстранили външните дръжки. Попарваме ги с гореща вода за много кратко време, само колкото леко да омекнат, и преди да са си сменили цвета, ги прецеждаме от водата. Сипваме ги в каната на нутри булет (или мощен блендер.

Към тях добавяме и другите пролетни пресни зеленини, които сме нарязали на ситно: пресен лук, рукола, левурда, манголд (или спанак), джоджен и магданоз.

Към зеления микс добавяме малка скилидка чесън, начупени орехи, сварения пшеничен грис и подправките на вкус: хималайска фина сол, шарлан, черен млян пипер, пресен лимонов сок и бял оцет Балсамико.

Наливаме малко водичка и смиламе няколко пъти, докато стане фино смляно, като в паузите разбъркваме, за да успее да смели всичко.

Сипваме зеления сос върху макароните и разбъркваме, за да се овкусят равномерно.

Разпределяме по порции и поднасяме за един слънчев обяд.

Пролетни зелени конкилие с лапад – лесни, вкусни и витаминозни!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар