Начин на приготвяне
За направата на тестото на точената баница, предварително се смесва маята със захарта, малко вода и брашно на кашичка, оставя се да втаса за 10 минути.
Яйцата се разбиват, прибавя се водата, солта, втасалата мая и се замесва тесто, което се оставя да втаса за 30 минути.
Готовото меко тесто се дели на пет равни части.
Всяко топче се разточва в правоъгълна форма с дебелина 1 см. Маже се с разтопено масло.
В единия край се слага натрошено сирене, а другият край се реже по дължина на тънки ленти.
Навива се на руло от към сиренето, така че лентите остават отгоре.
Парчетата се поставят в кръг в голяма тава върху хартия за печене. Петото парче се поставя в средата.
Отново втасва и се залива с разбитите яйца и прясно мляко.
Точената месеница със заливка се пече за 45 минути в предварително загрята фурна на 180°C.
Коментари