Начин на приготвяне
Имах останало печено месо от пиле 2 бутчета и реших да го сготвя на яхния с марули, лапад и зелении за сезона.
Получи се чудна пролетна яхния за две порции. Ако месото е прясно, се нарязва на парчета, ако е печено, се обезкостява и накъсва на парчета.
Обелен морков се нарязва на малки кубчета, пресен лук и чесън се нарязва на ситно, измити листа къдрава маруля се нарязват на ленти.
Лападът се почиства от стеблата, поставя се в дълбока чаша с вода и за 1 минути във Мв да се бланшира.
Първо, завъртях за една минута, погледнах го и завъртях още минута, докато смени цвета си. Отцеден се нарязва на ситно.
В дълбок тиган се загрява олио, ако месото е прясно, се запържва на хапки да побелее и се изважда в чиния.
Моето месо беше готово, затова задуших пресен лук, чесън и моркова с лъжица вода и щипка сол.
Добавят се листа маруля, нарязан лапад и се разбърква за минута да спадане обема на марулята.
Поръсва се с червен пипер, лъжица брашно и наливаме гореща вода с разтворен пилешки бульон.
Връща се месото в тигана, добавят се домати от консерва и готвим до готовност на зеленчуците.
За 20-25 минути пролетната яхния с маруля е готова.
Поръсва се с нарязани пресни подправки и сервираме.
Добър апетит!