Начин на приготвяне
Пресейте двата вида брашно. Прибавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.
Затоплете леко водата и разтворете в нея маята и меда. Покрийте съда и оставете за десет минути, докато маята се активира.
Прибавете към брашната втасалата мая, олиото, оцета и семената. Ползвах микс от семена (черен и бял сусам, ленено семе и слънчогледови семки).
Замесете меко, нелепнещо тесто. Намажете го с малко олио и поставете в купа, покрито с фолио. Оставете тестото да втаса за около един час, докато удвои обема си.
След това премесете тестото за кратко и го разделете на осем равни части. Оформете всяка на топче и леко сплескайте между дланите си.
Наредете ръжените хлебчета в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго.
С остър нож направете по няколко разреза на всяко хлебче и оставете повторно да втасат за още 20-30 минути.
След това ги намажете с жълтък, смесен с малко олио. Поръсете със семена.
Загрейте фурната на 220 градуса и сложете ръжените хлебчета със семена да се пекат за 16-18 минути, докато добият приятен загар.