Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Ръжени хлебчета със семена

Ръжени хлебчета със семена

Ръжени хлебчета със семена
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
48 мин.
Порции
8
"Още щом започнете да правите тези ръжени хлебчета, веднага ще се влюбите в тях"

Необходими Продукти

  • ръжено брашно - 250 г
  • бяло брашно - 150 г
  • вода - 250 мл
  • мая - 21 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • ябълков оцет - 1 с л.
  • семена - 3 с.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте двата вида брашно. Прибавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.

Затоплете леко водата и разтворете в нея маята и меда. Покрийте съда и оставете за десет минути, докато маята се активира.

Прибавете към брашната втасалата мая, олиото, оцета и семената. Ползвах микс от семена (черен и бял сусам, ленено семе и слънчогледови семки).

Замесете меко, нелепнещо тесто. Намажете го с малко олио и поставете в купа, покрито с фолио. Оставете тестото да втаса за около един час, докато удвои обема си.

След това премесете тестото за кратко и го разделете на осем равни части. Оформете всяка на топче и леко сплескайте между дланите си.

Наредете ръжените хлебчета в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго.

С остър нож направете по няколко разреза на всяко хлебче и оставете повторно да втасат за още 20-30 минути.

След това ги намажете с жълтък, смесен с малко олио. Поръсете със семена.

Загрейте фурната на 220 градуса и сложете ръжените хлебчета със семена да се пекат за 16-18 минути, докато добият приятен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: