Начин на приготвяне
Първата стъпка в приготвянето на тестото е разтварянето на маята в половината от леко затоплената вода. Добавете 2 лъжици брашно и захарта, разбъркайте до получаване на кашица. Оставете я да шупне за 10-тина минути.
Междувременно смесете двете брашна и добавете към тях солта. Ако искате, използвайте само ръжено брашно, но в този случай хлебчетата ще са по-твърди. Най-добре е да сложите малко бяло брашно, което е с високо съдържание на глутен. Така ще се получат меки хлебчета, които същевременно са полезни.
В случай, че решите да използвате само ръжено брашно, сипете повече течност, защото този вид брашно абсорбира повече.
Добавете готовата мая при брашното. Налейте зехтина и останалата вода, постепенно замесете гладко тесто. Добавяйте още брашно или течност, ако се налага - всичко зависи от това как усещате тестото на допир. То не бива да е нито прекалено твърдо, нито прекалено меко.
Разделете замесеното тесто на на 12 равни топчета. От всяко едно си оформете овално хлебче. Подредете ги в тава с хартия за печене, като оставяте разстояние помежду им. Поръсете ги с брашно.
С остър нож направете напречни разрези по хлебчетата - така са не само по-красиви, но и ще се изпекат по-добре.
Покрийте хлебчетата с чиста кърпа (хубаво е тавата да е с високи стени, за да не докосва кърпата тестото). Оставете за час и половина, за да втасат и бухнат - имайте предвид, че няма да увеличат много обема си.
Печете ги в загрята на 200 градуса фурна за 10 минути. След това намалете градусите на 180 и след около 20-тина минути хлебчетата са готови. Трябва да получат лек загар и при почукване да издават звук на сухо.
Топлите хлебчета покрийте с кърпа, за да омекнат и да станат още по-вкусни.
Може да ги използвате не само за директна консумация, но и за приготвянето на принцеси и всякакъв вид сандвичи.
Сполучливите ръжени хлебчета са готови.