Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Сполучливи ръжени хлебчета

Сполучливи ръжени хлебчета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сполучливи ръжени хлебчета
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
22/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"С тези ръжени хлебчета може да приготвяте различни видове сандвичи или просто да ги хапвате директно без никакви угризения"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл
  • ръжено брашно - 350 г пълнозърнесто
  • мая - 20 грама жива
  • брашно - 150 грама от твърда пшеница + за поръсване
  • зехтин - 20 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първата стъпка в приготвянето на тестото е разтварянето на маята в половината от леко затоплената вода. Добавете 2 лъжици брашно и захарта, разбъркайте до получаване на кашица. Оставете я да шупне за 10-тина минути.

Междувременно смесете двете брашна и добавете към тях солта. Ако искате, използвайте само ръжено брашно, но в този случай хлебчетата ще са по-твърди. Най-добре е да сложите малко бяло брашно, което е с високо съдържание на глутен. Така ще се получат меки хлебчета, които същевременно са полезни.

В случай, че решите да използвате само ръжено брашно, сипете повече течност, защото този вид брашно абсорбира повече.

Добавете готовата мая при брашното. Налейте зехтина и останалата вода, постепенно замесете гладко тесто. Добавяйте още брашно или течност, ако се налага - всичко зависи от това как усещате тестото на допир. То не бива да е нито прекалено твърдо, нито прекалено меко.

Разделете замесеното тесто на на 12 равни топчета. От всяко едно си оформете овално хлебче. Подредете ги в тава с хартия за печене, като оставяте разстояние помежду им. Поръсете ги с брашно.

С остър нож направете напречни разрези по хлебчетата - така са не само по-красиви, но и ще се изпекат по-добре.

Покрийте хлебчетата с чиста кърпа (хубаво е тавата да е с високи стени, за да не докосва кърпата тестото). Оставете за час и половина, за да втасат и бухнат - имайте предвид, че няма да увеличат много обема си.

Печете ги в загрята на 200 градуса фурна за 10 минути. След това намалете градусите на 180 и след около 20-тина минути хлебчетата са готови. Трябва да получат лек загар и при почукване да издават звук на сухо.

Топлите хлебчета покрийте с кърпа, за да омекнат и да станат още по-вкусни.

Може да ги използвате не само за директна консумация, но и за приготвянето на принцеси и всякакъв вид сандвичи.

Сполучливите ръжени хлебчета са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: