Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в тавичка и от него отделяме 1 ч.ч. Затопляме прясното мляко и в него сипваме маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. от пресятото в тавата брашно.
Разбъркваме до получаването на кашичка и покриваме с фолио. Оставяме така за 10 минути.
Разбиваме в купа яйцата със захарта на ръка.
След това в средата на брашното в тавата правим кладенче и вътре изсипваме солта, ванилията, сместа с маята, половината от разтопеното масло и разбитите яйца със захарта.
Разбъркваме с дървена лъжица и започваме да месим до получаване на меко и леко лепнещо тесто. Ако се наложи добавяме и по малко от отделеното брашно, но тестото трябва да остане леко лепнещо.
Продължаваме месенето, като си мажем ръцете с по малко от останалото масло до неговото абсорбиране от тестото.
Оформяме тестото на топка и го поставяме в тавичката. Покриваме го с фолио и го оставяме за 1 час да втаса.
Изваждаме втасалото тесто и го премесваме леко. Поставяме го на плота и го разточваме на правоъгълна дебела кора. Разрязваме я на две и всяка намазваме с по 2 с.л. шипков мармалад.
Навиваме на 2 козуначени рула и ги поставяме в правоъгълни форми за кекс, предварително покрити с хартия за печене. Покриваме ги с фолио и ги оставяме за повторно втасване още 30 минути.
Разбиваме жълтъка с прясното мляко и олиото и намазваме козунака с мармалад.
Печем нашето козуначено руло с шипков мармалад в загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути или до готовност.
По желание поръсваме готовите рула с пудра захар.