Начин на приготвяне
Измерваме продуктите с чаена чаша – 250 мл вода.
Първо, приготвяме тестото, като за целта смесваме съставките за него в дълбок съд (купа): типово и царевично брашно, хималайска фина сол, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).
Разбъркваме ги и постепенно започваме добавяме топла водичка. Омесваме меко тесто. Покриваме с кърпа и оставяме настрани, докато подготвим зелената плънка за зеленчуковата пица.
Пролетните зеленини, които сме набрали предварително от градината, ги измиваме, почистваме от външни дръжки и нарязваме на ситно.
Обелваме стария лук и също нарязваме на ситно.
В нагорещен тиган с малко шарлан сипваме наситнените зеленини и лука, посоляваме с 1 ч.л. хималайска сол и разбъркваме. Захлупваме тигана с капак, като от време на време разбъркваме и отново захлупваме. И така, докато омекнат зелените листенца и количеството им значително се смали.
Малко преди да свалим от котлона – подправяме с черен млян пипер, червен пипер и кимион по желание.
Разточваме тестото за пица в кръг с помощта на малка точилка. Постиламе го в кръгла тава, постлана с хартия за печене, и го разточваме още, докато се получи кръг с размери около: диаметър 30 см и дебелина 5 мм.
Подгъваме крайчетата малко навътре и с пръсти притискаме, за да се залепят.
Разстиламе омекналата зелена плънка отгоре на фин пласт, така че да има навсякъде от нея върху тестото, освен подгънатите краища.
Печем на 200°C за около 10 минутки. След това изваждаме апетитната пица, поръсваме отгоре зрънца на царевица (от консерва) и натурални маслини - нарязани на малки парченца.
Правим място за 3 яйца, като леко избутваме зелената плънка, така че да се получат 3 празни кръгчета. Във всяко гнезденце сипваме по 1 сурово яйце.
Отново връщаме във фурната и печем още около 15 минутки до готовност на яйцата.
След това поръсваме върху цялата пица с настърган кашкавал, доизпичаме още няколко минутки (около 3 мин) само колкото да се разтопи.
И пицата е готова!
Лесна, вкусна и ароматна пролетна зелена тънка пица с яйца – със сочна плънка и хрупкава коричка!
Чудно Вкусно!