Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Фалафели»Спаначени фалафели с боб и джоджен

Спаначени фалафели с боб и джоджен

Спаначени фалафели с боб и джоджен
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
19/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
18
"Изглеждат вкусни тези спаначени фалафели, нали?"

Необходими Продукти

  • нахут - 1 ч.ч., предварително сварен
  • боб - ½ ч.ч. от буркан
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • спанак - 2 шепи листа (или манголд)
  • пресен лук - ½ връзка перца
  • магданоз - 1 шепа листа
  • джоджен - 5 - 6 свежи стръка
  • царевично брашно - около 8 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 равна к.л.
  • сусам - 1 - 2 с.л., белен
  • кимион - 1 к.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л., млян
  • къри - 3 щипки
  • гарам масала - 3 щипки
  • хималайска сол - 1 равна ч.л.
  • кафява захар - ½ равна ч.л., Демерара
  • шарлан - 2 с.л., слънчогледово масло + за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипваме варивата – 1 ч.ч. предварително сварен нахут (отцеден) и ½ ч.ч. отцеден боб от буркан, както и нарязаните свежи зеленини от градината: 2 шепи листа спанак (или манголд), 1 шепа листа магданоз, 5-6 стръка пресен джоджен и ½ връзка пресен лук-перца. Прибавяме на ситно нарязаните 1 глава лук и 1 скилидка чесън.

Разбъркваме и пасираме с мощен пасатор до зелена на цвят смес с леко гранулеста консистенция. Сипваме важните подправящи съставки: кимион – 1 к.л., млян черен пипер – 1/3 ч.л., къри – 3 щипки, гарам масала – 3 щипки, фина хималайска сол – 1 равна ч.л., кафява кристална захар – ½ равна ч.л. (Демерара), сода бикарбонат - 1 равна к.л., белен сусам 1-2 с.л. и шарлан – 2 с.л. (нерафинирано слънчогледово масло).

За сгъстяване прибавяме царевично брашно - около 7-8 с.л. с връхче и старателно разбъркваме.

От зелената нахутена смес оформяме на ръка около 18-20 малки фалафел кюфтенца, които пържим до златисто от двете страни, в керамичен тиган с незалепващо покритие с малко шарлан–слънчогледово масло.

Поднасяме разкошните пролетни спаначени фалафели с боб и джоджен на семейната трапеза с домашно приготвения ориенталски сос тахини.

Ароматни и чудно вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: