Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Сотиран спанак

Сотиран спанак

Сотиран спанак
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
1
"Вкусна и същевременно много, много здравословна гарнитура за вашето основно ястие"

Необходими Продукти

  • спанак - 400 г
  • олио - 2 с.л.
  • краве масло - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • пресен чесън - 2 стръка
  • сметана - 2 с.л. готварска
  • сусам - 1 щипка
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички знаем колко е полезен този зеленчук, защото е пълен с витамини, протеин, фибри, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед и манган.

Магнезия понижава кръвното налягане, а фолиевата киселина е полезна за сърдечно съдовата система.

Измит спанак се нарязва, ако е по-едър, дребният се оставя така.

В тиган се загрява олио и масло, добавя се нарязан пресен лук и стрък, два нарязани стръка пресен чесън.

Прибавя се спанак, поръсваме със лимонов сок, сол, черен пипер и разбъркваме за 2-3 минути, докато се изпари водата.

Когато се готви спанак, за да се запази съдържанието на желязо, винаги добавяйте малко лимонов сок.

Накрая добавяме готварска сметана, разбърква се отново за минута и готово.

Сервираме сотирания спанак в чиния поръсен с щипка сусам за разкош.

Той е чудесна гарнитура към месо, риба, кюфтета.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: