Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Пудинг»Пудинг с козунак, шоколад и чипс от круши

Пудинг с козунак, шоколад и чипс от круши

Пудинг с козунак, шоколад и чипс от круши
Снимка: Кулинарна мрежа
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
140 мин.
Порции
2
"Ако съдим по снимките, за които благодарим на Мaia, това е по-скоро изкуство отколкото просто десерт"

Необходими Продукти

  • козунак - 250 г (домашен за предпочитане, може е със стар хляб)
  • прясно мляко - 600 мл
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 80 г
  • стафиди - 50 г (по желание напоени в ром)
  • ванилия - 1 шушулка
  • черен шоколад - 100 г
  • круши - 5 бр. (2 за чипса и 3 за карамелизиране)
  • пудра захар - 50 г
  • краве масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За чипса от круши:

Нарежете на тънко с мандолина 2 круши. Поръсете ги от двете страни с пудра захар и ги сложете на хартия за печене. Сложете тавата с крушите на 100 градуса за един час. Наблюдавайте все пак.

Плодовият чипс в началото, като го извадите от фурната, ще е леко мек, оставете го да изстине. Може да се яде на аперитив с шампанско или бяло вино.

Карамелизирани круши:

Нарежете на парченца другите 3 круши и ги запържете с много малко масло и 50 г захар до златисто (внимавайте да не ги загорите, ще горчат).

За пудинга:

Оставете в прясното мляко отворената шушулка ванилия да постои 1 час, за да се парфюмира. Разбъркайте яйцата и захарта много бързо (яйцата с допира на захарта ще започнат да се обработват, затова ги разбъркайте веднага). Прибавете прясното парфюмирано мляко и разбъркайте добре.

Надробете на едро козунака, сложете го в тавичка. Прибавете равномерно стафидите, малки парченца шоколад и предварително карамелизираните круши. И залейте със сместа. Внимавайте - козунакът трябва да бъде добре напоен.

Сложете във фурната на 180°C за 30 минути. Оставете да изстине. Направете украсата и сте готови.

Ако искате пудингът с козунак, стафиди, шоколад и чипс от круши да е повече гурме, сервирайте го или със сладолед, например ванилия, или с разбита сметана и маскарпоне, може също и с течен карамел със солено масло.

Може да замените крушите с ябълки или с плодове от сезона. Възможно е също да сложите ядки, сушени плодове, оставете фантазията и въображението ви да се развихри.

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа по рецепта на Даниела Иванова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: