Начин на приготвяне
Дълбока форма с диаметър 26-28 см и височина на стените 7-8 см;
Пече се на водна баня.
Формата се намаслява много добре и поръсва с кристална захар. Ползвала съм маслен спрей за удобство.
Козунакът се нарязва на парчета и се подрежда по дъното на формата. Поръсва се със стафиди, орехи или други сушени плодове по избор.
Млякото и сметаната се загряват на котлон до кипване.
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Добавя се ликьора и на тънка струйка - горещото мляко при непрекъснато разбиване с миксер. Цялата смес се изсипва върху парчетата козунак.
Пече се на водна баня на 165 градуса за около 45-50 мин.
Оставя се във формата около 15 мин и се обръща върху тортена чиния.
Нарязва се на големи тортени парчета.
Пудингът от козунак е много вкусен.
Източник: кулинарен блог на Мария Митева
Забележка: ползвала съм козунак Панетоне, защото ми беше подарен по Великден, но направих толкова домашен козунак, че беше излишно да го отварям.
Получи се прекрасен пудинг между крем карамел и козунак. По желание може на дъното на формата да се направи и карамел и отгоре да се постави козунака и яйчено-сметановата смес.
Коментари
Благодаря.