Японска супа с коприва

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Японска супа с коприва
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
21/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Днес дневното меню ще ви изненада, защото включва японска супа с коприва и водорасли. Какво мислите?"

Необходими Продукти

  • коприва - 100 г
  • гъби шийтаке - 3 бр. сушени
  • картофи - 2 бр.
  • лук - 1 глава, по - малка
  • бяло вино - 1 с.л., по желание
  • водорасли - 1/2 шепа за супа
  • бок чой - 200 г китайско зеле
  • мисо паста - 2 с.л.
  • соев сос - 2 с.л.
  • оризов оцет - 1 с.л.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • олио
  • сол - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите шийтаке се накисват в студена вода за минимум 1 час до максимум 1 вечер. Водата не се изхвърля.

Копривата се почиства и измива. Във вряща подсолена вода се попарва копривата около 1 минута. Отцежда се и се изплаква със студена вода. Оставя се настрани да изстива.

Картофите се нарязват на малки кубчета, а лукът - на дребно.

Китайското зеле се измива и нарязва.

Накиснатите гъби се нарязват на ситно, като им се премахват пънчетата.

В олио се запържват картофите и лукът. Към тях се прибавя соевият сос, оризовият оцет и бялото вино. Налива се водата от копривата.

Мисо пастата се размива във водата от накиснатите гъби и се налива и тя. Прибавят се и гъбите и китайското зеле.

Изстиналата коприва се нарязва на ситно.

Когато водата е завряла, се намаля котлонът и се прибавя измитият ориз и копривата. Оставя се полезната супа от коприва да ври до готовност на ориза.

Ако има нужда, се добавя сол на вкус. Прибавят се накрая водораслите за супа и се оставя още около 5 минути японската супа с коприва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: