Ябълков тарт

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Ябълков тарт
Снимка: Ivelina
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Толкова хрупкав и сладък е този ябълков тарт - няма как да го пропуснете"

Необходими Продукти

  • тестото
  • пълнозърнесто брашно - 300 г (или универсално)
  • масло - 200 г
  • захар - 60 г гранулирана
  • жълтък - 3 бр.
  • сол - 1 щипка
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • за пълнежа
  • ябълки - 4 бр.
  • захар - 2 супени лъжици
  • канела - ½ чаена лъжичка
  • лимонов сок - ½ лимон
  • портокалов сок - ½ портокал
  • сладко от кайсии - на вкус
  • белтъци - 3 бр.
  • пудра захар - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото;

Изсипете брашното върху сладкарската дъска.

След като нарежете маслото на малки парченца, го добавете към брашното.

Бързо обработете ронливото тесто за пай, добавете жълтъците, оформете топче, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилника за около 30 минути.

За пълнежа:

Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета.

В незалепващ тиган изсипете нарязаните на кубчета ябълки, портокаловия сок и лимоновия сок, подправете със захар и канела, варете ябълките на слаб огън, докато сосът се абсорбира напълно, около 10 минути.

Разбиваме белтъците със захарта на сняг. Когато сместа с ябълки се охлади, добавете белтъците.

Извадете сладкото тесто от хладилника, обработете леко тестото, за да омекне, разточете 3/4 от тестото с точилка, придавайки му формата на тавата, в които ще печете.

Поставете масленото тесто върху формата с помощта на точилката, изрежете излишното тесто и набодете дъното със зъбците на вилица.

Подредете тънък слой сладко от кайсии на дъното на тартата.

Изсипете цялата ябълкова смес и белтъците с оставеното пясъчно тесто създайте класическите лентички, които ще използвате, за да украсите повърхността на тарта. Поръсете с ядки по избор.

Печете ябълковия пай на 170°C за около 35-40 минути.

След готвене оставете ябълковия тарт да се охлади напълно преди сервиране.

Поръсете повърхността с пудра захар и сервирайте.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: