Начин на приготвяне
Пролетна рецепта за оризово каша с лапад, която спокойно можем да си приготвим по време на Великденските пости.
В тенджера кипваме 4 ч.ч. вода. Добавяме хималайска сол, шарлан и 1 ч.ч. измит ориз (по желание – предварително накиснат).
Разбъркваме и сипваме измитите и нарязани зеленини: свежите лападови листа (без дръжките), перцата пресен лук, свежите стръкове джоджен и 1 глава стар лук.
Варим с капак с чести разбърквания. Подправяме с черен и червен пипер, и ако е необходимо, още малко хим. сол.
След 20-25 минути, когато оризът е сварен, пасираме с мощен пасатор хомогенна зелена каша и отново връщаме на котлона.
Варим пролетната манджа без капак още няколко минути, с постоянно разбъркване в кръг, за да се изпари излишната вода.
Рецептата може да бъде допълнена и с добавянето на краве масло, след като постната каша е готова, и поръсване със сирене.
Поднасяме порцията зелена постна оризова каша с лапад и джоджен по желание поръсена със сусам.
Чудно Вкусно!