Пясъчно тесто

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Пясъчно тесто
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
24/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
1
"А само какви чудни сладкиши може да направите с това маслено тесто ако знаете..."

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г за универсална употреба
  • краве масло - 150 г студено
  • жълтъци - 2 бр.
  • пудра захар - 70 г
  • прясно мляко - 25 г студено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пясъчно тесто наричаме масленото тесто, от което изработваме блатове за киш, тарт, тарталети или маслени бисквити.

Когато се изпече, то става пръхкаво и се топи в устата, а оттам и идва името му- пясъчно.

Такова маслено тесто може да се приготви по няколко различни начина - с яйца или без, с набухвател или без, и с течност като вода или мляко или без такава (вслучай че се добавя, винаги е много малко). Също така в зависимост от рецептата, която изпълняваме, добавяме захар или сол.

В случая ви представям рецепта за сладко пясъчно тесто, което ще послужи за основа на тарт.

Пресяваме си брашното в купа и смесваме със пудрата захар.

Нарязваме при тях студеното и твърдо масло на парченца и втриваме с пръсти до получаване на трохи.

Добавяме жълтъците и много малко мляко и обединяваме в тесто. То има вид на леко ронливо и е много приятно.

За да получим пясъчния ефект в нашето печиво, трябва да охладим тестото предварително. Това ще помогне и за по-лесното му манипулиране в последствие.

След покриване на формата с разточеното на тънко тесто, пак прибираме в хладилник или фризер за 30 минути или съответно при фризер - 15 минути.

Има и варианти част от тестото да се настърже върху крема или плънката на сладкиша и така при изпичане получаваме още по- голям пясъчен ефект.

Печивата от маслено тесто са винаги фини и имат нужда от не повече от 15 минути във фурната при температура от 180°C.

При някои кишове или тарт може да има и повторно запичане заедно с плънката, която ще съдържат, затова трябва да се има предвид и времето за печене да не се надвишава с повече от 5-10 минути. Зависи все пак и от дебелината на пласта маслено тесто.

Направете чудни и вкусни сладкиши с това пясъчно тесто.

Успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: