Начин на приготвяне
Пясъчно тесто наричаме масленото тесто, от което изработваме блатове за киш, тарт, тарталети или маслени бисквити.
Когато се изпече, то става пръхкаво и се топи в устата, а оттам и идва името му- пясъчно.
Такова маслено тесто може да се приготви по няколко различни начина - с яйца или без, с набухвател или без, и с течност като вода или мляко или без такава (вслучай че се добавя, винаги е много малко). Също така в зависимост от рецептата, която изпълняваме, добавяме захар или сол.
В случая ви представям рецепта за сладко пясъчно тесто, което ще послужи за основа на тарт.
Пресяваме си брашното в купа и смесваме със пудрата захар.
Нарязваме при тях студеното и твърдо масло на парченца и втриваме с пръсти до получаване на трохи.
Добавяме жълтъците и много малко мляко и обединяваме в тесто. То има вид на леко ронливо и е много приятно.
За да получим пясъчния ефект в нашето печиво, трябва да охладим тестото предварително. Това ще помогне и за по-лесното му манипулиране в последствие.
След покриване на формата с разточеното на тънко тесто, пак прибираме в хладилник или фризер за 30 минути или съответно при фризер - 15 минути.
Има и варианти част от тестото да се настърже върху крема или плънката на сладкиша и така при изпичане получаваме още по- голям пясъчен ефект.
Печивата от маслено тесто са винаги фини и имат нужда от не повече от 15 минути във фурната при температура от 180°C.
При някои кишове или тарт може да има и повторно запичане заедно с плънката, която ще съдържат, затова трябва да се има предвид и времето за печене да не се надвишава с повече от 5-10 минути. Зависи все пак и от дебелината на пласта маслено тесто.
Направете чудни и вкусни сладкиши с това пясъчно тесто.
Успех!