Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови мъфини с лапад и заливка

Зеленчукови мъфини с лапад и заливка

Зеленчукови мъфини с лапад и заливка
Снимка: Илиана Първанова
1 / 8
24/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
7
"Една интересна идея за солени мъфини, която да включите в пролетното си меню"

Необходими Продукти

  • картофи - 4 бр. средно големи
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 главичка (малка)
  • лапад - 10 бр. средни листа
  • джоджен - 1 стрък (пресни листенца)
  • мащерка - 1 стръкче (прясна готварска)
  • царевица - 3 с.л. от консерва или буркан
  • хималайска сол - 2 ч.л. равни (на вкус)
  • къри - 3 щипки (микс от подправки)
  • черен пипер - 1/3 ч.л. млян
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • кимион - 1/3 ч.л. млян
  • босилек - 3 щипки (сушен и ситно стрит)
  • Заливка
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 4 - 5 с.л. (от 2 %)
  • хималайска сол - ¼ ч.л.
  • сода - 1/3 ч.л.
  • чубрица - 1 - 2 щипки (сушена)
  • царевично брашно - около 6 с.л. (фино)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера наливаме вода – около 3 см на дъното и поставяме кошница за готвене на пара. Захлупваме с капак, за да заври водата, и през това време подготвяме другите продукти.

Обелваме и нарязваме зеленчуците на средно ситни парченца – картофи (на кубченца), морков (на полумесеци) и лук (на квадратчета).

Щом водата в тенджерата кипне, разстиламе в кошницата нарязаните зеленчуци. Захлупваме с капак и оставяме да омекнат. От време на време разбъркваме, за да се сготвят всички едновременно, тъй като тези, които са най-отдолу – най-бързо се сваряват (и отново захлупваме с капак).

Докато станат готови, оползотворяваме времето, като измиваме старателно – прясно набраните пролетни зеленолистни – лапад, джоджен и готварска мащерка. След това нарязваме лапада и джоджена без външните дръжки, а ситните зелени листенца на прясната готварска мащерка изронваме ръчно. Смесваме ги в метална тенджерка.

Щом са достатъчно омекнали зеленчуците (но без да станали на пюре), ги прехвърляме от кошницата за готвене на пара в друг дълбок съд / тенджера и оставяме да изстиват.

С горещата вода от тенджерата, в която приготвихме на пара зеленчуците, заливаме нарязаните зеленини, за да се попарят за 1-2 минутки, и ги изцеждаме внимателно, така че да не изпаднат ситните листенца на мащерката.

Омекналите зелени листенца прибавяме към сварените зеленчуци и разбъркваме всичко заедно с малко царевица (от консерва или буркан) и подправките на вкус: хималайска фина сол, къри на прах, червен пипер, черен млян пипер, кимион на прах и сушен босилек (ситно стрит).

Подготвяме измити и подсушени - 7 шолички (като за крем карамел) или други дълбоки кръгли формички за кексчета.

Изрязваме с помощта на кухненска ножица хартия за печена на квадратчета с размери около 14 см (зависи от размера на формичките, в които ще печем).

Постиламе хартията във кръглите форми, като стърчащите ъгълчета подгъваме навън и надолу. Разпределяме зеленчуковата смес в тях, като леко притискаме, за да се уплътнят, ала не заравняваме отгоре, тъй като е добре да има малко въздух между зеленчуковите парченца, за да премине помежду им малко и от заливката впоследствие.

Заливката приготвяме, като в купа разбъркваме енергично с телена бъркалка яйцата и към тях добавяме кисело мляко, сода, хималайска фина сол и чубрица. Продължаваме да разбъркваме с телената бъркалка и сгъстяваме сместа, добавяйки постепенно фино царевично брашно.

Заливаме с млечната смес - равномерно количество във всяка формичка.

Подреждаме шоличките внимателно във фурната върху ребрената скара, така че да стоят изправени, без да се накланят настрани.

Печем солените кексчета на 200°C за около 30 минути, като на 25-тата минута от печенето, ако имат вече златист загар отгоре, то тогава превключваме фурната да доизпече 5 минути само от долната страна.

Щом са готови, внимателно ги изваждаме от фурната. Изкарваме зеленчуковите мъфини от формичките заедно с хартията.

Важно е да ги оставим да поизстинат малко и след това внимателно и постепенно ги отлепяме от хартията за печене.

И сме готови!

Подходящи са за обяд, поднесени със свежа салата или таратор.

Красиви, ароматни и вкусни вегетариански зеленчукови кексчета с лапад и заливка – лесна и интересна идея за пролетно меню!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: