Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Ориз с лапад и разкошна заливка

Ориз с лапад и разкошна заливка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ориз с лапад и разкошна заливка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Ориз с лапад и разкошна заливка - типична рецепта за пролетния сезон"

Необходими Продукти

  • ориз - 350 г
  • лапад - 1 голяма връзка
  • джоджен - 1 връзка
  • олио - 80 мл
  • лук - 1 голяма глава
  • чубрица - 1 ч.л. ронена
  • сушени зеленчуци - 1 с.л.
  • вода - около 900 мл (зависи от вида на ориза)
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • Заливка
  • кисело мляко - 1 кофичка, 400 г, висока масленост
  • яйца - 3 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 2 с.л. със заоблен връх
  • сол - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука и го сложете да се запържва в олиото докато стане леко златист.

През това време измийте и нарежете листата от лапад и джоджен. Сложете ги при запържения лук и посолете за да омекнат по-бързо.

Сипете предварително измития ориз и разбъркайте за 1-2 минути.

Овкусете с още сол, черен пипер, ронена чубрица и сушените зеленчуци.

Прехвърлете в тавичка, налейте топла вода в съотношение според вида ориз, който използвате, и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.

Печете докато оризът поеме течността и тогава забъркайте продуктите за заливката.

Сипете сместа върху ориза и допечете до златист загар.

Сервирайте ориза на фурна с кисело мляко и свежа салата.

Оризът с лапад и разкошна заливка е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Много вкусно!
03.05.2022 09:24