Начин на приготвяне
В дълбока купа разбиваме яйцата със захарта на ниска степен, докато сместа се сгъсти. Продължаваме да разбиваме и на тънка струйка вливаме първо олиото, а след това и киселото мляко. Разбиваме до получаването на еднородна смес.
Смиламе ореховите ядки и бисквитите. В отделен съд пресяваме брашното с бакпулвера и го добавяме към яйчената смес при непрекъснато бъркане. Добавяме смлените бисквити и ядки. Слагаме и обелените и нарязани на дребни парченца круши. Сместа се разбърква за кратко и се сипва в предварително намазнена форма за кекс.
Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. След това градусите се свалят на 160 и се допича още 45-50 минути.
Шоколадовият кувертюр се добавя към затоплената сметана и на много слаб огън (дори на изключен котлон) се разбъркват до пълното разтопяване на шоколада. С готовата смес се залива охладеният кекс, изчаква се глазурата да се втвърди и се нарязва и поднася.