Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с круши и орехи

Кекс с круши и орехи

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Кекс с круши и орехи1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • круши - 2 - 3 бр
  • орехи - 50 г сурови
  • бисквити - 5 бр. какаови
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • олио - 150 мл
  • брашно - 450 г
  • захар - 200 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • за крема Ганаш
  • сметана - 100 мл
  • шоколадов кувертюр - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа разбиваме яйцата със захарта на ниска степен, докато сместа се сгъсти. Продължаваме да разбиваме и на тънка струйка вливаме първо олиото, а след това и киселото мляко. Разбиваме до получаването на еднородна смес.

Смиламе ореховите ядки и бисквитите. В отделен съд пресяваме брашното с бакпулвера и го добавяме към яйчената смес при непрекъснато бъркане. Добавяме смлените бисквити и ядки. Слагаме и обелените и нарязани на дребни парченца круши. Сместа се разбърква за кратко и се сипва в предварително намазнена форма за кекс.

Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. След това градусите се свалят на 160 и се допича още 45-50 минути.

Шоколадовият кувертюр се добавя към затоплената сметана и на много слаб огън (дори на изключен котлон) се разбъркват до пълното разтопяване на шоколада. С готовата смес се залива охладеният кекс, изчаква се глазурата да се втвърди и се нарязва и поднася.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка: