Капама в тиква

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Капама в тиква1 / 2
11/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Нещо интересно, което определено ще опитате - капака, приготвена в тиква"

Необходими Продукти

  • тиква - 1 бр. около 3 кг
  • червен пипер - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 - 2 с.л. лют
  • сол
  • за плънката
  • телешко месо - 300 г плешка или бут
  • свинско месо - 300 г плешка или бут
  • пилешко месо - 300 г от бутчета
  • бяло вино - 1 в.ч. сухо
  • печурки - 100 г
  • моркови - 2 - 3
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 глава
  • праз - 1 стрък
  • целина - 1 стрък
  • магданоз - 4 стръкчета
  • олио - 4 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Внимателно изрязваме капака на тиквата и почистваме вътрешността ѝ от семките. Овкусяваме я с лют и сладък червен пипер, връщаме капака на място и печем около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Докато тиквата се пече, пристъпваме към приготвяне на плънката за нашата вкусна капама. Нарязваме трите вида месо на кубчета и ги запържваме в сгорещена мазнина. Когато месото се сотира, наливаме бялото вино. Добавяме нарязаните на едро моркови и гъби. Слагаме ситно нарязаните лук, целина, праз и магданоз.

Леко посоляваме и задушаваме до омекване на зеленчуците, след което добавяме доматеното пюре, в което сме сложили брашното. Объркваме добре и отстраняваме от огъня.

Печената тиква се изважда от фурната. Почиства се от отделения сос и подправките и се пълни с приготвената месна плънка. Затваря се с капака пълнената тиква и се увива плътно с фолио.

Капамата в тиква се пече около 100 - 120 минути на 200 градуса. Изважда се и се оставя да си почине поне 15 минути, преди да се отстрани фолиото.

Реже се на триъгълни парчета (лодки) и се поднася топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

vladimir Petrovski
vladimir Petrovski
Така приготвения кебап е много хубав и със заешко или риба
15.11.2013 17:49
2