Начин на приготвяне
Ако сте останали без амонячна сода за вашите великденски курабийки, не се отчайвайте, а запретнете ръкави и си направете тези също толкова вкусни сладки за празника, но с обикновена сода бикарбонат.
Пресейте си брашното в купа, смесете го със захарта и ванилията и направете дупка в средата. В нея сипете киселото мляко и содата и разбъркайте.
Когато млечната смес шупне, добавете много мека или полуразтопена свинска мас, малко олио, цитрусовите кори и сок и разбито яйце.
Замесете гладко тесто (поръсвайте си допълнително брашно ако е необходимо) и го разточете върху леко набрашнен плот.
Изрежете курабийките с форми на цветя, зайчета или с каквито разполагате.
Подредете в две тави, покрити с хартия за печене, и намажете с жълтъка.
Поръсете курабийките със захар и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 16 минути или до златист загар.
Ето че е възможно да си направите курабийки и без амонячна сода, които да са също толкова празнични и вкусни!
Да ви е сладко!
Содените великденски курабийки са готови.