Начин на приготвяне
В купа се слага киселото мляко. Добавят се содата бикарбонат и бакпулверът. Разбърква се и се оставя да шупне.
В купата на миксера се чукват целите яйца. Разбиват се. Добавя се млечната смес и отново се разбива. Добавя се захарта и ванилията. Настъргва се кората от лимон. Разбива се. Маста се разтапя и добавя. Разбива се.
На миксера се слага приставката за тесто. Брашното се добавя постепенно. Когато се получи почти готово тесто, се меси на ръка, за да се усеща плътността му.
Върху плота се слага повечко брашно. Тестото се изсипва и се замесва тесто, което не лепне.
Подготвят се две тави с хартия за печене. Взима се част от тестото и се разточва, като под него се поръсва с малко брашно и точилката се набрашнява, за да не залепва.
Изрязват се курабийки с формички за сладки. Нареждат се в тавите.
Жълтъците се разбиват. Към тях се добавят малко олио и вода. Разбиват се. С помощта на четка се намазват курабийките. Поръсват се със захар, захарни пръчици иликокосови стърготини.
Подготвям още толкова готови курабийки на плота, за да имам готови, когато се изпекат първите тави.
Пекат се в предварително загрята фурна до златисто загар. Когато първата тава е готова, се изважда от фурната и се слага втората тава.
Готовите Великденски курабийки с мас се изкарват в голям съд, послан с вестник. Нареждат се подготвените сурови. Същото се повтаря до изпичане на всичкото тесто.