Начин на приготвяне
В дълбока купа се разбиват яйцата с вилица. Добавят се последователно захарта, киселото мляко с угасената в него сода, кипната в оцета амонячна сода, ванилията, настърганата кора от лимона и размекната мас.
Всичко се обърква много добре, правя го с ръце. Постепенно, на части, се прибавя брашното и се забърква средно твърдо нелепнещо (почти) тесто.
Лично аз го оставих да постои около 20 минути в хладилника, защото така се работи по-лесно с него.
През това време включих фурната да загрява.
От тестото се късат парчета и се оформят топки с желаната от вас големина.
Потапят се в кристалната захар и се нареждат в тава, покрита с хартия, обърнати със захарта нагоре.
Пекат се до порозовяване в умерена фурна на 180°C , като за малко се слагат на дъното на фурната, докато хванат лека коричка отдолу и след това се вдигат върху скарата в средата.
Курабиите могат да се съхранят до седмица в полиетиленов плик или в кутия с капак, като по този начин се запазват и мекички.
Дали може да замените маста с олио ? ! - Да, може, със същото количество, но с мас са по-вкусни.
Не ги мажа с жълтък или вода, направо ги топя в захарта преди печенето и никога не ми е загаряла.
Вместо в захар великденските курабии може да се потопят в смлени орехи, но ние предпочитаме захаросаните - въпрос на вкус :)
Да ви е сладко!