Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Содени великденски курабийки

Содени великденски курабийки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Содени великденски курабийки
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
16 мин.
Общо
31 мин.
Порции
10
"Чудни курабийки, подходящи както за празници, така и за делници"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г + за доизмесване
  • яйца - 1 бр. за тестото XL + 1 жълтък за намазване
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 85 г гъсто, пълномаслено
  • захар - 100 г + за поръсване
  • ванилия - 1 прахче от 2 г
  • портокал - 3 с.л. сок+ малко от кората
  • лимонова кора - от 1/2 лимон, само жълтата част
  • свинска мас - 50 г
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако сте останали без амонячна сода за вашите великденски курабийки, не се отчайвайте, а запретнете ръкави и си направете тези също толкова вкусни сладки за празника, но с обикновена сода бикарбонат.

Пресейте си брашното в купа, смесете го със захарта и ванилията и направете дупка в средата. В нея сипете киселото мляко и содата и разбъркайте.

Когато млечната смес шупне, добавете много мека или полуразтопена свинска мас, малко олио, цитрусовите кори и сок и разбито яйце.

Замесете гладко тесто (поръсвайте си допълнително брашно ако е необходимо) и го разточете върху леко набрашнен плот.

Изрежете курабийките с форми на цветя, зайчета или с каквито разполагате.

Подредете в две тави, покрити с хартия за печене, и намажете с жълтъка.

Поръсете курабийките със захар и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 16 минути или до златист загар.

Ето че е възможно да си направите курабийки и без амонячна сода, които да са също толкова празнични и вкусни!

Да ви е сладко!

Содените великденски курабийки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: