Начин на приготвяне
Само преди месец опитах за първи път да приготвя тези капризни слепени сладки, наречени френски макарони.
Видях в една група рецепта за френски макарони с обикновено брашно и реших да опитам като за начало с пшеничено брашно.
Резултатът от сладките се вижда, станаха много вкусни, макар и не са на вид като купешките френски макарони. Ето как се приготвят:
Белтъците да са престояли на стайна температура поне ден. Това правило важи и за класическите френски макарони.
В суха купа се разбиват белтъците с щипка лимонова киселина, разбиват се до побеляване и на два пъти се прибавя кристалната захар, като се разбиват до твърди връхчета като бял меренг.
Пресява се брашното с пудрата захар и се смесват. С миксера до тук, сега вземате дървена шпатула (или силиконова) и се сипва от пресятата смес на 2 пъти в белтъците, като се разбърква добре.
Тестото, което се получава, трябва да се стича, без да пада.
В тавата от печката, върху хартия за печене, или върху силиконово килимче, се оформят с пош с отрязано връхче малки кръгчета с размер около 3-4 см.
Оставете между тях разстояние, защото сега хващате тавата и блъскате силно в плота поне 6-7 -8 пъти, за да излезе въздухът от тези френски сладки.
Оставете тавата на хладно място, но не и в хладилника, за 1 час да съхнат. Печете в загрята фурна на 140 градуса без вентилатор за 15-20 минути, зависи от печката.
Когато пипнете отгоре - да не лепне на пръстите ви. Извадете и охладете.
Пригответе шоколадов крем за слепване, като в купа загрявате масло, сметана и добавите парчета шоколад.
Разбърквате на еднородна смес и оставяте да се охлади. Слепвате две по две сладките и това е. Сладки са, вкусни са, приготвени на принципа за френски макарони, но не са като оригиналните! Да ви е сладко!