Начин на приготвяне
Маята се натрошава на ситно в малка купа. Залива се с прясното мляко, течната сметана и 1 с.л. захар. Разбърква се много добре. Оставя се маята да се активира.
Брашното се пресява в купа, в която ще се меси. Прибавя се захарта, ванилията, настърганата кора на лимона и солта. Разбърква се много добре.
Прави се кладенче, в което се изсипва маята. Започва да се замесва тестото за козунака.
Яйцата се разбъркват на пяна, прибавят се олиото и маслото. Разбърква се много добре. Постепенно към брашното се прибавят яйцата.
Замесва се тестото и се оставя да втаса, докато удвои обема си. От тестото се отделя малка топка. Останалото тесто се разточва на кора.
Поръсва се със смлените бадеми и какао. Навива се на руло, което се разрязва на равни части.
Поставя се в кръгла тава, която е намазана с олио. В средата се поставя част от отделеното тесто, оформено на топче.
Останалото тесто се разточва на малка кора, навива се на руло, разрязва се на две и се оформят две розички, които се слагат в средата на рулото върху топчето.
Козуначеният венец се намазва с разбъркания жълтък с прясно мляко.
Поръсва се със захар.
Оставя се да втаса 30 мин., след което се пече 60 мин. в предварително загрята фурна на 160 градуса.
Почерпете гостите си с този страхотен козуначен бадемов венец.